maandag 6 januari 2014

Genieten van The big Apple: New york: Reisverslag 31 mei tot 14 juni 2010



Genieten van The big Apple: Reisverslag New –York 
31 mei tot 14 juni 2010
Elke vijf jaar naar the big Apple reizen is een droom die ik graag in de toekomst waar zou maken. Het was voor mij vijf jaar geleden dat ik de stad voor het eerst ontdekte samen met Eva ,en het was liefde op het eerste gezicht. Daarom vond ik het nu zo leuk om een tweede keer te gaan en tegelijk deze fascinerende stad te leren kennen aan mijn geliefde.
“Duur, druk, vuil maar fascinerend” was zijn eerste reactie op deze stad. Een geruststelling voor mij  want “you love the city  or you hate it”.
De eerste dag is altijd een zeer vermoeiende dag maar de vlucht en het transport naar het Sheraton-hotel waren ok en het hotel was prima gelegen en had alle accommodaties die wij verlangen en met een zwembad erbij overtrof dit zelfs onze verwachtingen.
Onze eerste avond in de stad beperkten we tot een vlugge blik op Times Square -op enkele minuutjes lopen van ons hotel- en een etentje in een Franse brasserie op de 8th Avenue met de klinkende (maar weinig originele) naam Pigalle.
De volgende morgen probeerden we de negatieve  gevolgen van onze jetlag om te buigen naar het positieve. We ontbeten bij Starbucks om 7u ’s morgens en om 8 uur waren we al bij ‘Clinton Castle’  paraat om tickets te kopen voor een mini-cruise naar Liberty Island en Ellis Island. Twee belangrijke landmarks zoals zij dit aanduiden in deze stad.
Het Vrijheidsbeeld is wereldberoemd en het symbool bij uitstek van New York en van de nieuwe wereld die de immigranten als eerste herkenningspunt mochten aanschouwen bij het binnenvaren van de haven. De ontroering was toen zeer groot na al het leed dat zij doorstaan hadden in Europa en op de boot. Wij genoten nu de luxe van een wandeling in de ochtendzon rond het zeshoekig eiland en poseerden voor de dame met de toorts als symbool van de verlichting in haar rechterhand en een dik boek in haar linkerhand met als opschrift : “ Don’t lean on me” , of de samenvatting van de Amerikaanse ideologie in 4 woorden !!  De staat wees hiermee elke tegemoetkoming af wat zich later vertaalde in een slecht systeem van  sociale zekerheid dat pas onlangs (en dan nog heel elementair)  wettelijk aangepast werd.
Ellis Island is een must voor elkeen die interesse heeft in de ontstaansgeschiedenis van de VS. De indrukwekkende aankomsthal confronteert ons met de sobere bagage die de immigranten meezeulden en de film ontroerde door de confrontatie met de ellende van zoveel  mensen op zoek naar een beter bestaan in een nieuwe wereld. Op de bovenverdieping gebeurden de medische en psychische onderzoeken want men wilde alleen gezonde mensen toelaten om via hard werk en een goede gezondheid het land op te bouwen.
In de namiddag maken we een lange wandeling via Wallstreet die tijdelijk afgesloten was door de brandweer maar niet omwille van een brand maar omwille van filmopnames.
De lunch gebruiken we bij Sho Shaun Hergatt in 40 Broad street, een schitterend Aziatisch gestileerd restaurant met een Franse en Aziatische mix en een (verdiende) Michelinster. Volgens een andere klant leek het eerder of een nightbar dan op een restaurant; maar het eten was zeer lekker.
Een bezoek aan ‘Ground Zero’ was volgens mij een must. Eigenlijk kijk je nu al op een gigantische bouwwerf en is er van het 9/11 drama niet veel meer te merken tenzij foto’s op de afspanning en een museum in de buurt.
In de Churchstreet ontdek ik een hondengym met badgelegenheid. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in NY : “If it isn’t in NY, you will find it nowhere !”, aldus een ‘taxi driver’.
 ‘s Avonds maken we een kleine wandeling naar Carnegie Hall in de buurt van ons hotel en naar het Central Park vooraleer we op zoek gaan naar de beste Japanner in onze buurt.
Op woensdag willen we de Cloisters bezoeken in het uiterste noorden van Manhattan en de beste manier op daar te geraken is met de bus M4 maar zonder metrokaart kan je geen bus op (een klassiek voorbeeld van Amerikaanse disefficiëntie), dus eerst op zoek naar een metrostation waar we metrokaarten vinden. New Yorkers zijn behulpzame mensen en zelfs kantoormensen in wit hemd nemen de tijd om ons op weg te helpen.
De Cloisters  maakt deel uit van van het Metropolitan Museum en geniet faam door de schitterende (uiteraard vanuit Europa geïmporteerde) Middeleeuwse kunst zoals de “Annunciation” uit 1425 van Robert Campin, de leermeester van Rogier Vander Weyden,  dat nooit gerestaureerd werd en nog steeds uitmuntende kunst is.
Via de schitterende kloostergangen (geïmporteerd uit Frankrijk)  bereik je 6 wandtapijten (waarschijnlijk Brusselse maar niet zoals gebruikelijk met aanduiding van plaats van fabricage)  met de allegorie van de eenhoorn die we kennen van het Musée du Moyen Age op de Parijse linkeroever.
Zelfs een volledige kerk werd overgebracht uit “la douce France”. Maar het geheel oogt groots, eenvoudig en vormt toch een eenheid en is zeker niet kitscherig. Ook de ligging op een heuvel bovenop de Hudson is fraai !
 Na twee uur file met de bus terug bereiken we de 29ste straat waar we in een Belgisch restaurant - gerund door een Griek ! - mosselen met friet gaan eten.
En Bus 15 brengt ons naar de Cityhall vanwaar we te voet over de Brooklyn Bridge wandelen om een pint te gaan drinken in Brooklyn.
De dag daarop is er vooreerst de Frick Collection in het mooie herenhuis in beaux-arts-stijl van Henry Clay Frick op Fifth Avenue : het is gevuld met een uitgelezen verzameling 14e-19e eeuwse meesters zoals Vermeer (3 werken),  Rembrandt,  Turner en (zeker niet te vergeten een schitterende !)  Van Eyck, Frans Hals, Goya, Gainsborough, Fragonard en Monet.
Frick was voorzitter van de Carnegie Steel Corporation en was – Margaret Tatcher niet te na gesproken - één van de meest genadeloze stakingsbreker(s) aller tijden. 
Om 12u30 hebben we een afspraak in the Boat House in Central Parc met een collega van Armand. Het eten is zeer lekker en de locatie subliem.
Als afsluiter hebben we een wandeling gemaakt langs de Dakotabuilding en Strawberry fields  waar de Beatles songs van de gelegenheidstroubadours onze oren zouden moeten strelen. Maar het geheel is net iets te softy, te Amerikaans en te stroperig.
Vrijdag hebben we gereserveerd voor een dagje Metropolitan museum.  Met uiteraard een bezoek aan de tempel van Dendur in de Egyptische sectie, de Tiffany zuilen in de Amerikaanse vleugel en bij de Europese schilderijen ontdekten we opnieuw Van Eyck, Rembrandt, Memlinck en Breughel met het schitterende werk “The Harvest/De Oogst” waarbij we toevallig een gids achter ons krijgen die haarfijn de symboliek en details uiteenzette van dit prachtig werk.
Uiteraard was ook Monet, Manet en Van Gogh van de partij.  Allemaal dik in orde volgens Armand.
.’s Avonds arriveren onze Amerikaanse vrienden en die logeren in het hotel aan de overkant van het onze ; dus dat werd een zeer leuke ontmoeting met een lange babbel in de lobby van hun hotel.
Onze vrienden Ellen en Alan hadden  voor ons een zeer uitgebreid programma in petto voor het week-end. Wij starten met een typisch New Yorks ontbijt met beagles en Philadelphia-kaas (?) in een authentieke ontbijtbar met bediening. Nadien maken wij een wandeling in Soho, Chelsea in het ‘Meatpakking district’ waar wij een wandeling maken langs de High Line, een gesupprimeerde tramlijn op een tiental meter boven de grond die nu omgevormd is tot een mooi wandelpad met veel groen en mooie banken en met een mooi zicht op de benedenstad. Het gelijkaardige concept in Parijs vanaf de Bastille tot de phériphérique is mooier, langer en indrukwekkender, en het is duidelijker dat ze daar de mosterd hebben gehaald, but…”who cares ?” .
In de Chelsea Market  opgericht in een oude koekjesfabriek picknicken we tussen de kreeften en de pizza’s. Om 14u wacht ons een cruise rond het eiland Manhattan van drie uur. Een zeer aangename belevenis in de zon op het dek. De gids entertaint ons (op zijn Amerikaans, dus overdreven, amicaal en net niet naast de sentimentele pot) gedurende 3 uur met de meest uiteenlopende verhalen over Manhattan : uiteraard varen we nog maar eens voorbij Liberty Island en Ellis Island maar wij varen ook langs Governors Island, Queens, New Jersey onder Brooklyn Bridge  en langs Spanish Harlem (remember  West-Side Story) en de Bronx met het Yankee staduim.
In een yellow cab  rijden we in stijl met de vrienden terug naar het hotel waar een zwempartij het stof van de stad wegspoelt.
’s Avonds vergasten onze vrienden ons op een Jazz-avond met dinner in het restaurant Garage in Greenwich Village. Opnieuw zijn we verrast door het gebrek aan licht en de luidruchtige Amerikanen in restaurants.  Op zondag wordt er volgens de vrienden gebruncht en dat proberen we in Brasserie Balthazar die jammerlijk (?)  genoeg volzet is, maar gelukkig vinden we nog een (rustige ‘Amerikaanloze’) sneeuwwitte ontbijtruimte in Soho.
Om 13u hebben we een afspraak met de gids van de Big Onion Tours  voor de “Original Multi-Ethnic Eating Tour”  waarbij de geschiedenis en de gastronomie van de Lower-East side gecombineerd worden door een zeer enthousiaste gids (om de zeven woorden gilt ze ‘fantastic !) die ons vergast op allerlei hapjes kenmerkend voor de Jewish East Side, Little Italy en Chinatown.
We gaan langs bij de Pickles boys (oneetbaar zurige stuff), eten overheerlijke hapjes en desserts bij de Italiaan, smullen van de meegebrachte snoepjes in Chinatown en bewonderen de gewezen Joodse krantendrukkerij Forward ( Vooruit?) met de vele smeuïge verhalen erbij.
Deze rondleiding inspireert ons voor de  uitstappen van de volgende week in de wijken van Lower Manhattan. New York blijft ons elke dag verbazen  en vooral het Joods-Duits voedsel blijft een uitdaging zeker in ons avondrestaurant waar onze vrienden ons vergasten op Corned Beaf en Pastrami in een Deli in de buurt van ons hotel. Een echte Cheese Cake Plain rondt het bezoek van onze vrienden af en doet ons weer dromen van de heerlijke Belgische keuken.
Op maandag staat Guggenheim Museum op ons programma, maar eerst ontdekken we bij toeval de Neue Gallerie : een prachtig museum opnieuw in een statig herenhuis aan de Fifth Avenue en Central Parc.
 Daar ontdekken we de kunstverzameling van de familie Bloch-Bauer die al hun schatten verloren hebben aan de Nazi’s. Nu en pas sedert enkele jaren is de inhoud van hun woning teruggegeven aan de nakomelingen die er een prachtig museum voor installeerden met een muurschildering van Klimt die  Adèle Bauer schilderde in goud, Egon Schiele, en beeldhouwwerk van onze Vlaamse Richard Minne.
 Maar ook de zilveren huisraad in Art Deco is een streling voor het oog. Op de tweede verdieping was er bovendien een overzichtstentoonstelling van Otto Dix. Deze  waanzinnige schilder en uitstekende tekenaar trok tweemaal als vrijwilliger ten oorlog  met het  Duits leger om vooral de gruwel te kunnen tekenen van de oorlog. De eerste keer, in 1914, vreesde hij zelfs te laat te komen op het slagveld om al de gruwel te kunnen tekenen, maar de loopgraven bleven lang genoeg open om zijn tekentalent ruim te kunnen botvieren !
In het Guggenheim ontdekken we een interessante fototentoonstelling “Earth to Earth –Ashes to Ashes” en mooie werken van Van Gogh, Pissaro ( ‘Dorp’) en Malevitch.
 In de namiddag eten we andermaal mosselen met friet in de Franse Brasserie Les Halles. Nadien wandelen we langs de Flaritonbuilding, Madison Parc en Union Square.
Op dinsdag gaan we naar het American museum of Natural History waar we vooral geboeid worden door de etnische geschiedenis van de verschillende volkeren op deze aardbol. Een bizarre film over het overleven in het’ Tropisch Regenwoud’ is zeer boeiend.
Lunchen doen we bij Isabella’s, een Mediterrane keuken met veel chic volk in de Upper West Side. We kregen van Armand’s collega de ‘Zagat’, de restaurantbijbel van New York die in een vergelijkende studie met de Michelin interessante restaurantkeuzes oplevert !
In de namiddag wandelen we nog naar het veel te dure Bloomingsdale warenhuis, bezoeken we verderop de Fifth Avenue het Waldorf-Astoria hotel (mooie, goedkope en verzorgde gratis toiletten : een aanrader !) en kopen we (sport)schoenen in Nike Town. Tijdens onze avondwandeling bezoeken we het mooiste hotel van NY, het Plaza hotel op de hoek van Fifth Avenue en Central Parc (evenwel de toiletten niet gevonden !).
Het Moma ( Museum for Modern Art) is ons volgend doel op woensdag.
Vooral de 4° en 5° verdieping zijn prachtig. Wij genieten van ‘Les demoiselles  d’Avignon’ (Picasso) , Cézanne, Jasper Jorn, Jackson Pollock, Rothko (Armand’s favoriete schilder),        ‘De Sterrennacht’ van Van Gogh (vorig jaar nog te zien in Amsterdam) en vooral van de uitgebreide fototentoonstelling van Cartier-Bresson.
 In het restaurant van Moma (‘The Modern’,  één Michelinster) eten we heerlijke wilde eend van Long Island en konijn met linguine. Als we om 15u het Museum willen verlaten is het zowaar aan het motregenen en dus keren we ons terug en bezoeken we het museum nogmaals, want we hadden het gevoel dat we toch niet alles gezien hadden. Uiteraard bezoeken we ook de Museumshop met de mooie designspulletjes voor de vrienden en voor onszelf.
Donderdag wordt een dagje Greenwich Village want ons vorig bezoek aan deze wijk was maar vluchtig en nu wilden we een grondige wandeling maken door deze buurt die zo mooi is en zo authentiek dat vele sitcoms hier opgenomen werden : ‘Friends’ en the ‘Cosby-show’ filmden hier hun buitenopnames.
We ontbijten in de ‘Pasteria Rocco’ in Bleekerstreet 243, een adres om te noteren want hier eten we de beste croissants en drinken we de beste koffie van NY. We krijgen hier dan ook heimwee naar onze vroegere bakker Bloch in de Veldstraat in Gent, want ‘Pasteria Rocco ‘is een meer dan waardige doublure.
Orchard Street is ons volgend doel want onze dochter, op latere leeftijd blijkbaar erg merkbewust geworden,  wil graag een handtas van Skrunkfunk. Deze straat blijkt een belangrijke Joodse straat geweest  te zijn en de kleine winkeltjes zijn daarvan nog een overblijfsel.
’s Middags eten we bij de beste Chinees - volgens onze Michelingids - in Oriental Garden (Elisabethstreet 14 in China Town)  waar de ‘Dim Sum’ overheerlijk smaakt.
 Met de metro nadien terug naar het Grand Central Station en aangezien het opnieuw motregent schuilen we in Le Grand Café voor een lekker fruitsapje. ’s Avonds eten we opnieuw in restaurant Pigalle omdat we dit op onze eerste avond wel leuk vonden.
Een ontbijt bij ‘Dean en Deleano’ in een boekhandel in het Warner Center op Columbus Circle leek ons op vrijdagmorgen een goed idee. Deze schitterende building glanst en glimt ons tegemoet en contrasteert fel met de rust van Central Parc,  waar we doorwandelen op zoek naar het Whitney Museum voor Moderne Kunst, dat dicht bleek te zijn (voor restauraties) .
Dus nemen we de bus naar de Public Libary  waar we op de derde verdieping in bewondering stonden voor de prachtige leeszaal die nu volledig voorzien is van de nieuwste computers.
Mosselen met friet leek ons een goed idee om onze honger te stillen en waar aten we dit beter dan in Les Halles? Dus opnieuw daarheen en na een heerlijke maaltijd nemen we de metro naar Bowling Green waar we op mijn aandringen naar het Indianenmuseum gingen, maar jammer genoeg is het gebouw ( een oud douanekantoor)  indrukwekkender dan de tentoonstelling, die waarschijnlijk quasi integraal werd overgebracht naar Washington in één van de diverse Smithsonian-musea.
Maar het was zeer leerijk om de tijdelijke tentoonstelling over het belang van het paard voor de Indianen te zien. In de damestoiletten was er even opschudding door een arrestatie door de NYPD ( = New York Police Department) maar ook dat is NY.
Bij valavond de gratis veerboot nemen naar Staten Island leek ons een goed idee want dit bood ons mooie uitzichten op jawel het Vrijheidsbeeld en Ellis Island maar vooral op de skyline van Manhattan.
Langs de kade hebben we een uurtje genoten van het uitzicht op de Big Apple en het monument voor de slachtoffers van 9/11 bezocht. Een bezoekje aan Jacqueline Goossens en Tom Ronse was onmogelijk want wij hadden wel hun telefoonnummer maar zij waren vergeten ons hun adres mee te geven.
Na onze terugkeer van deze idyllische trip gooiden we ons in the Apple Store op the Fifth Avenue tussen de hightech gekken op zoek naar het onvindbare, en zijn zeer gelukkig erg snel opnieuw de uitgang te vinden.
Zaterdag was eigenlijk onze laatste dag in New York en dus zouden we ook voor een laatste keer genieten van deze fantastische stad maar het weer was zeer onzeker dus kozen we voor een tweede bezoek aan het Metropilitan museum want ook daar hadden we niet alles gezien. Bij de Europese schilders ontdekten we (eindelijk !) ‘De Dood van Socrates’, het beroemde schilderij van Gerard David dat elke filosoof moet kennen omdat dit ons een beeld geeft van de onrechtvaardige dood van de grootste (Griekse) filosoof aller tijden.
Het middagmaal gebruikten we bij ‘Il Riccio’ een middelmatig Italiaans restaurant aan Lexington Avenue. Bus 2 namen we als de toevallige eerst voorbijrijdende bus, en die bracht ons naar een vooraf onbekende bestemming,  en tot onze verbazing werd dit de Russische wijk in Greenwich Village waar we getuige waren van een trouwpartij met fotosessie op straat (en zeer veel vodka achteraf, maar die hebben we kunnen vermijden). 
Na een rustpauze in Tompkins Square Parc, waar een slaper van het reeds vernoemde NYPD niet op de bank mag liggen in “the land of the free”, keerden we terug naar ons heerlijk hotel voor een zwempartij die jammerlijk mislukt wegens te veel scholieren (met lawaai)  in het zwembad. Een laatste lange avondwandeling in de wijk rond ons hotel verzoende ons met de grootstad.
Op zondag was een laatste wandeling in Central Parc een goede afsluiting, maar het park is vergeven van werknemers van het NYPD, en pas later wordt duidelijk waarom : intussen is er op Fifth avenue een parade  van de Puertoricanen.
Een te vroege shuttle naar JFK-luchthaven en een ommetje naar Haarlem  bracht ons op onze terugweg naar huis. Een kapotte cargodeur (opnieuw die Amerikaanse zin voor disefficiëntie) veroorzaakte echter een vertraging van drie uur maar bracht ons veilig thuis.
“Moe maar gelukkig”, zoals we vroeger schreven in het opstel na de schoolreis,  kwamen we thuis waar onze verfwerken afgewerkt waren en wij tevreden naar het resultaat keken en zagen dat het goed was om weer thuis te zijn
Linda Van Pottelbergh- 22 juni 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten